Vandeput Lintermans

Wat als je schade oploopt aan je auto? De omniumverzekering, meer dan alleen een tussenkomst voor eigen schade.

Een grote omnium verzekering kennen we allemaal als de oplossing, die we zeker moeten nemen wanneer we een nieuwe auto kopen. Deze zorgt er namelijk voor dat we de Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) autoverzekering aanvullen met extra waarborgen.

In een kleine omnium is het vooral een opsomming van gevaren die zich kunnen voordoen, zonder dat je er zelf iets aan kan doen. In de meeste gevallen wordt er vergoed zonder vrijstelling. Voor de eigen stoffelijke schade voorziet de verzekering een vaste of Engelse vrijstelling. De vrijstelling is het gedeelte dat we bij eventuele schade uit onze eigen portefeuille moeten betalen.

Maar wat als je morgenochtend in alle haast naar jouw werk vertrekt? Je maakt in alle onoplettendheid een fout manoeuvre en je raakt met de achterkant van jouw wagen de elektrische poort. Full omnium zorgt hier voor tussenkomst.

De ‘grote’ of ‘full’ omnium voorziet vergoeding bij:

✓ Glasbraak

✓ Diefstal

✓ Aanrijding met dieren

✓ Brand en natuurrampen

✓ Eigen stoffelijke schade

✓ Ongeval

Hier is meestal wel een vrijstelling van toepassing. De uitbetaling kan daarnaast ook afhankelijk zijn of je de schade laat herstellen bij een erkende of niet-erkende garage.

Autoschade herstellen is in de meeste gevallen een streep door de rekening. Wanneer je voor de schade niet aansprakelijk bent, dan komt je verzekering tussen voor de kosten van de herstelling via de waarborg Burgerlijke Aansprakelijkheid. Maar dit is dus geen oplossing als jezelf wel in fout bent!

De omniumverzekering kan hier soelaas bieden. Zij komt dan tussen in het gedeelte die de vrijstelling overschrijdt in afwachting van de recuperatie die via rechtsbijstand gebeurt.

Ook in geval van vluchtmisdrijf kan je rekenen op de omniumverzekering. Jammer genoeg een fenomeen waar we de laatste jaren vaker mee geconfronteerd worden. Ook in die situatie zal de verzekering tussenkomst bieden volgens de voorwaarden van je omniumverzekering.

Wat bij vandalisme?

Ook hier biedt de omnium uitkomst. De meeste verzekeraars bieden tussenkomt vanuit de waarborg stoffelijke schade en regelen een dossier vandalisme met toepassing van de contractuele vrijstelling. Afhankelijk van de verzekeraar kan er in deze situatie ook tussenkomst gegeven worden vanuit kleine omnium met als voordeel dat de vrijstelling zelfs volledig weg valt. Wat al bij al voor een mooie oplossing zorgt aan een negatieve ervaring.

Voordelen van een ‘grote’ of ‘full’ omnium

  • Wanneer je zelf in fout bent, wordt er een vergoeding betaald. Ook wanneer je de tegenpartij niet kan bepalen.
  • Je kan je vergoeding en dus ook de prijs voor een stuk zelf bepalen. Je kan er namelijk voor kiezen of je de nieuwwaarde verzekerd of de werkelijke waarde.
  • Je dekt het openstaand bedrag van je lening in. Zo hoef je in geval van diefstal of totaal verlies jouw lening niet meer af te betalen voor een wagen die je niet meer hebt.

Een omnium biedt dus meer dan alleen een oplossing bij schade waarvoor je zelf aansprakelijk bent.

Wat zo’n omniumverzekering kost? Contacteer ons en we maken voor jou een vrijblijvende simulatie!

Pijlterug naar overzicht